קוזונאק בולגרי | קוזונק מאפה בולגרי

מאפה בולגרי חובה בבולגריה + מתכון מנצח

צוות בולגריה טסים ונהנים שמח להציג בפניכם את הקוזונאק הבולגרי! נמצאים בבולגריה? אתם חייבים לטעות את המאפה המיוחד הזה.
הקוזונאק ( – בבולגרית: ). זהו מאפה שמרים עשיר, חגיגי ואוורירי, שמכניס טעם של בית לכל ביס.
מאפה הקוזונאק מזכיר מאוד את החלה הישראלית שלנו

הקוזונאק הוא למעשה עוגת שמרים מסורתית הנפוצה מאוד במטבח הבולגרי והרומני, כמו גם במטבחי הבלקן נוספים. הוא מזכיר מעט במרקמו ובחגיגיותו את החלה או הבריוש, אך הוא מתוק ועשיר יותר בדרך כלל.

.

כשאתם מטיילים בבולגריה, מומלץ לחפש את הקוזונאק הטוב ביותר:

  1. מאפיות שכונתיות: כדאי להיכנס למאפיות קטנות ומשפחתיות (פֶקָארְנָה – ) ברחבי הערים והכפרים. שם סביר שתמצאו קוזונאק טרי, נאפה במקום, ולפעמים אפילו במתכון שעבר מדור לדור.
  2. שווקים: בחגים, ובמיוחד סביב הפסחא, תמצאו דוכנים רבים בשווקים ובכיכרות המוכרים קוזונאק ריחני.

לאכול פרוסה של קוזונאק עם כוס קפה בולגרי זו דרך נפלאה להתחבר למטבח ולתרבות המקומיים.

מתכון קוזונאק בולגרי של גאלין (מדריך מקומי)

שלום שוב לגולשי בולגריה טסים ונהנים!

לאחר שקיבלנו את כל המידע על המאפה הבולגרי הנהדר, הגיע הזמן לחלק המעשי! לפניכם המתכון המיוחד של גאלין, מדריך מקומי בבולגריה, שמשתף אותנו בסודות הקוזונאק האוורירי שלו.


 

מתכון קוזונאק בולגרי – המתכון של גאלין

 

המתכון הזה ידוע בכך שהוא יוצר בצק עשיר במיוחד ודורש מספר שלבי התפחה חוזרים ליצירת המרקם האולטימטיבי.

חומרי גלם

מרכיב כמות הערות
קמח 1 ורבע ק”ג מנופה
ביצים 6 יחידות גודל
סוכר 1 וחצי כוסות
חמאה 200 גרם רכה מאוד, מומלץ לחלק מראש ל-4 חלקים
גרידת לימון מ-1-2 לימונים
אגוזים קצוצים לא חובה לפי הטעם, לשילוב בבצק או במילוי

 

לבלילת השמרים

מרכיב כמות הערות
שמרים יבשים 3-4 כפות
חלב חם 1 כוס לא רותח
סוכר 3 כפות

לצימוקים מושרים (למילוי/קישוט)

מרכיב כמות הערות
צימוקים בהירים 150 גרם
מים רותחים 1 כוס
קוניאק מעט משדרג את הטעם

לסירופ סוכר (למריחה לאחר אפייה)

מרכיב כמות
מים רותחים 1 כוס
סוכר 3 כפות

 

שלבי ההכנה

1. הכנת הצימוקים והשמרים (הכנות מראש)

  1. צימוקים: הניחו את הצימוקים בקערה קטנה, כסו במים רותחים והוסיפו מעט קוניאק. הניחו בצד ל-20 דקות. לאחר מכן סננו היטב והניחו בצד. (ניתן להשתמש רק בחלק מהכמות בבצק ואת היתר לשמור לפיזור מעל).
  2. בלילת שמרים: בקערה נפרדת, ערבבו את השמרים היבשים, החלב החם והסוכר עד להמסה. הניחו בצד למשך 10 דקות לתפיחה קלה (נוצרות בועות).

2. הכנת הבצק והלישה (התפחות חוזרות)

  1. לישה ראשונית: בקערת המיקסר עם וו לישה, הניחו את הקמח, הביצים, הסוכר, גרידת הלימון ואת בלילת השמרים התפוחה. לשו היטב עד לקבלת בצק אחיד.
  2. הוספת תוספות: לקראת סוף הלישה, הוסיפו את הצימוקים המסוננים ואת האגוזים הקצוצים (אם משתמשים) ולשו עד שהם משולבים בבצק.
  3. התפחה חוזרת (4 פעמים!):
    • התפחה 1: כסו את הקערה והתפיחו שעה עד שעה וחצי, עד שהבצק מכפיל את נפחו.
    • לישה חוזרת: לאחר התפיחה, הוציאו מהבצק את האוויר ולשו שוב.
    • התפחות 2-4: כסו ושוב התפיחו לשעה. חזרו על שלבי ההוצאה-אוויר-ולישה-חוזרת סך הכל 4 פעמים, כך שמשך ההתפחה הכולל יהיה כ-4 שעות.

3. הוספת החמאה והקליעה

  1. שילוב חמאה: לאחר הלישה הרביעית, חלקו את הבצק ל-4 כדורים שווים.
  2. קחו רבע מכמות החמאה הרכה (50 גרם) והכניסו לתוך כדור בצק אחד. לשו היטב עד שהחמאה נטמעת לגמרי והבצק שוב אחיד וחלק. גלגלו חזרה לכדור. חזרו על הפעולה עם שאר הכדורים והחמאה.
  3. קליעה:
    • חלקו כל כדור בצק (שהכיל חמאה) לשני חלקים שווים.
    • כל חלק שוב חלקו ל-3 רצועות וגלגלו לצורה ארוכה.
    • קלעו כל שלוש רצועות לצמה.
    • סה”כ יתקבלו 8 צמות.
  4. הנחה בתבניות: הניחו כל צמה בנפרד בתבנית אינגליש קייק. ניתן גם לחבר שתי צמות ולקלוע אותן יחד לצורת “שבלול” בתבנית עגולה.
  5. הברשה והתפחה סופית: מרחו על הצמות ביצה טרופה (להזהבה) ופזרו מעל את הצימוקים המושרים שנותרו. הניחו להתפחה אחרונה של כ-40 דקות.

4. אפייה וזיגוג

  1. אפייה: הכניסו לתנור שחומם מראש לטמפרטורה נמוכה יחסית, בין 150 ל-170 מעלות, ואפו עד שהקוזונאק מזהיב יפה ואפוי מבפנים (זמן האפייה משתנה בהתאם לתנור ולגודל הצמה).
  2. סירופ סוכר: בזמן האפייה, הכינו את הסירופ: ערבבו 1 כוס מים רותחים עם 3 כפות סוכר עד שהסוכר נמס.
  3. זיגוג: מיד כשמוציאים את הקוזונאק מהתנור כשהוא עדיין חם, מרחו מעל בנדיבות את סירופ הסוכר.
  4. קישוט סופי: אם רוצים, פזרו מעל מעט אבקת סוכר לקישוט.

בתיאבון! זהו קוזונאק של אהבה וסבלנות בולגרית אמיתית.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *